Κωνσταντίνος Συμεωνίδης: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις, δε «μασάω»στα δύσκολα»

Ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, μίλησε στο paranoid.gr και μας έπεισε,πως είναι είναι τόσο απολαυστικός και γεμάτος εκπλήξεις, όσο οι δημιουργίες του!

Συνέντευξη στην Υρώ Μυκονιάτη

Ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, αν και τερμάτισε ένατος στην «κούρσα» του φετινού MasterChef, στη σκέψη των περισσότερων τηλεθεατών, ανήκει στην τελική πεντάδα του διαγωνισμού, τόσο λόγω της επιβλητικής και αξιοπρεπούς του παρουσίας, όσο και λόγω του ταλέντου του, που ήταν εμφανές ακόμα και μέσω της μικρής μας οθόνης, κυρίως όταν επρόκειτο για «γλυκές»δημιουργίες.

(photo Kostas Amiridis)

Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1986. Μεγάλωσε στις Σέρρες. Αγαπάει πολύ τη μουσική, και, έχει μετανιώσει που δεν ασχολήθηκε όσο θα ήθελε με το σαξόφωνο. «Ό,τι αφήνεις, σε αφήνει», μου εξομολογήθηκε, χαρακτηριστικά. Του άρεσε να μαγειρεύει στην εφηβεία(κυρίως για το εαυτό του), και, αν και διαπίστωσε σχετικά πρόσφατα πως έχει αδυναμία στη ζαχαροπλαστική, εξομολογείται πως  «Έχω πολλές όμορφες εικόνες μέσα από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του παππού μου. Ήταν ζαχαροπλάστης και το γεγονός αυτό έπαιξε κάποιον ρόλο στην αγάπη που μου γεννήθηκε για τη ζαχαροπλαστική. Έχω, όμως, πολλές όμορφες εικόνες. Όσο βρισκόμουν στο εξωτερικό, κατάλαβα ουσιαστικά, πως μου αρέσει να φτιάχνω και γλυκές δημιουργίες. Και, πλέον, περνάω καλύτερα με τη ζαχαροπλαστική…»

Στις Σέρρες, παρέμεινε μέχρι και την αποφοίτησή του από το Μουσικό Λύκειο και στη συνέχεια, βρέθηκε, φοιτητής πια, στη Σχολή Βιομηχανικής Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι Καβάλας. «Όταν αποφοίτησα από το λύκειο δεν είχα αποφασίσει με τι θέλω να ασχοληθώ. Εξάλλου στην ηλικία των 18 είναι δύσκολο να γνωρίζεις που θέλεις να αφοσιωθείς επαγγελματικά. Μου άρεσε αρκετά η σχολή που φοιτούσα, και ο προγραμματισμός, αλλά όταν ξεκίνησα να «μπαίνω» σε κουζίνες τα καλοκαίρια, για το χαρτζιλίκι, άρχισα να καταλαβαίνω πως η μαγειρική θα μπορούσε να γίνει το επάγγελμά μου.»

Εργάστηκε αρκετά καλοκαίρια, σε εστιατόρια, αλλά όταν μπήκε στην κουζίνα του Ξενοδοχείου Imaret στην Καβάλα, αποφάσισε να αφιερωθεί στη μαγειρική. Ολοκληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, πήγε στην Αθήνα όπου φοίτησε στη σχολή της ALPINE (εκεί γνώρισε και τον Αργύρη Αγλαμίση), και στη συνέχεια, ξεκίνησε την πρακτική του, βρέθηκε για ένα stage στο Funky Gourmet στην Αθήνα και αμέσως μετά, έκανε μια «στάση» την κουζίνα του ξενοδοχείου Grace Santorini, στη Σαντορίνη.

Θέλοντας να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις του, αποφασίζει να συνεχίσει την πρακτική του στην Ιρλανδία, στο 5άστερο ξενοδοχείο Ritz-Carlton Powerscourt hotel. Στην Ιρλανδία, θα παραμείνει τελικά για 5,5 χρόνια περίπου, εκ των οποίων τα δύο τελευταία, εργάστηκε ως πρώτος μάγειρας στο εστιατόριο της Google «Ήταν ,πραγματικά, μία πολύ όμορφη εμπειρία! Έχοντας την ευθύνη ενός μενού για τόσα πολλά άτομα, καθημερινά,μαθαίνεις να είσαι οργανωτικός, να σκέφτεσαι γρήγορα, να είσαι υπεύθυνος. Όλα αυτά είναι εφόδια που είναι απαραίτητα για έναν μάγειρα.»

Η Ελλάδα, όμως δεν έπαψε ποτέ να του λείπει και, έτσι, αποφασίζει να επιστρέψει, και να εργαστεί στην πατρίδα, πιο έμπειρος πια, και αποφασισμένος να μπει σε κορυφαίες κουζίνες της χώρας. Ο λόγος που δήλωσε συμμετοχή στο MasterChef, είναι η επαφές που θα αποκτούσε μέσω του παιχνιδιού, καθώς και η σκέψη ότι, σίγουρα, οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα μέσω της αναγνωρισιμότητας που προσφέρει η τηλεόραση. Και δεν είχε άδικο, αφού στην περίπτωσή του, όλα πήγαν όπως τα περίμενε, κυρίως , γιατί πέρα από την αναγνωρισιμότητα, διαθέτει και τις ικανότητες που χρειάζονται…

-Έφυγες ένατος από το διαγωνισμό. Θα ήθελες να παραμείνεις λίγο περισσότερο;

-Ναι, ασφαλώς θα ήθελα να παραμείνω. Θεωρώ πως άξιζα να είμαι στην τελική πεντάδα.

-Αποχώρησες μετά από μια «γλυκιά» μονομαχία με τον Τζώρτζη. Πιστεύεις πως ήταν άδικο αυτό για σένα;

-Άδικο; Δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω αυτό, ούτε να το διαψεύσω. Μπορώ να πω ότι εκεί κρινόμασταν εκ του αποτελέσματος και όχι επί της συνολικής μας εικόνας.Προτιμώ να λέω πως ήταν ατυχία, παρά αδικία.

-Θεωρείς δίκαιο το αποτέλεσμα του τελικού του MasterChef;

-Ασφαλώς και ο Τιμολέων είναι δικαίως ο νικητής του MasterChef. Πρέπει να πω, πως τα παιδιά μαγείρεψαν εξαιρετικά. Είναι δύο εξαιρετικοί μάγειρες. Για μένα και ο Αργύρης θα μπορούσε να βρίσκεται στον τελικό και να έχει κερδίσει κιόλας.Εννοείται πως και ο Τίμος και ο Χρήστος, άξιζαν να είναι στον τελικό. Ιδανικό, για μένα ήταν,ο τελικός να μπορούσε να διεξαχθεί με περισσότερα άτομα.

-Φιλίες έκανες στο παιχνίδι;

Με τον Αργύρη, γνωριζόμασταν από τη σχολή. Είμαστε φίλοι. Φίλοι γίναμε και με άλλα παιδιά, όπως με τον Κωνσταντίνο το Σεφερίδη, τον Βασίλη τον Χατζόπουλο, αλλά και με τον Τιμολέοντα,με τους οποίους, έχω καθημερινή επαφή. Οι φιλίες που έκανα μέσα στο παιχνίδι,κρατάνε και θέλω να πιστεύω πως θα κρατήσουν.

-Με ποιους συμμετέχοντες του MasterChef δεν θα επέλεγες να κάνεις παρέα εκτός παιχνιδιού;

-Αν γνώριζα εξ αρχής το χαρακτήρα του Τζώρτζη,και όσα έλεγε στις προσωπικές του συνεντεύξεις, δεν θα μπορούσα να κάνω παρέα μαζί του ούτε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Ο Τζώρτζης στην αρχή του παιχνιδιού, ήταν ένα πολύ ευχάριστο και αστείο άτομο. Η αλήθεια είναι πως έπαθα σοκ όταν είδα τα βίντεο, βγαίνοντας από το διαγωνισμό.Δεν θα μπορούσα επίσης,να κάνω παρέα με τη Μάγια λόγω διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας.

-Θα μπορούσες να γίνεις κριτής σε διαγωνισμό μαγειρικής;

-Μας δόθηκε μία φορά η ευκαιρία στο διαγωνισμό, να βρεθούμε στη θέση των κριτών. Μου φάνηκε δύσκολο, αλλά όχι επίπονο. Δεν «μασάω» στα δύσκολα, μ’αρέσουν οι προκλήσεις.

-Ποιος από τους τρεις κριτές του διαγωνισμού σου ήταν πιο συμπαθής;

-Χωρίς να θέλω να γίνω γραφικός, θα σου πω πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους κριτές. Και οι τρεις, μου είναι πάρα πολύ συμπαθείς, ο καθένας για διαφορετικό λόγο. Ο Πάνος Ιωαννίδης,μας έμαθε να σεβόμαστε την πρώτη ύλη, ήταν ο άνθρωπος που μας ηρεμούσε με τον τρόπο του πριν τις δοκιμασίες και μας βοηθούσε να αποβάλλουμε το άγχος. Αν και λίγο μεγαλύτερος, θα μπορούσε πολύ εύκολα να κάνει παρέα με μικρότερους. Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μάγειρας, με συσσωρευμένη γνώση και παράλληλα πολύ καυστικό χιούμορ.Ο Σωτήρης Κοντιζάς είναι ένας πολύ ιδιαίτερος και πολυάσχολος άνθρωπος, με τον οποίο νομίζω πως αν γνωριζόμασταν λίγα χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσαμε να κάνουμε την καλύτερη παρέα. Ασφαλώς, ο πιο αυστηρός από τους τρεις, υπήρξε ο Σωτήρης Κοντιζάς.

Οι συμπαίκτες σου, σε αποκαλούσαν χαριτολογώντας, «γαμπρό», μάλλον λόγω των ενδυματολογικών σου επιλογών… Με τι γεύση θα μπορούσε να συνδυαστεί μια τέλεια πρόταση γάμου;

-Με πιάνεις λίγο αδιάβαστο τώρα, γιατί δεν έχω σκεφτεί ποτέ «τα του γάμου». Σίγουρα με κάτι γλυκό…

-Έχεις χρόνο για να αφιερώσεις στην προσωπική σου ζωή;

-Ναι, αυτό το διάστημα υπάρχει ακόμα χρόνος για προσωπική ζωή, αλλά σύντομα έχω την υποψία πως θα μειωθεί δραματικά…

-Τι θα μαγείρευες σε μία γυναίκα που θα καλούσες στο σπίτι σου για πρώτη φορά;

-Αν θα έφτανα στο σημείο να καλέσω μία γυναίκα στο σπίτι μου, τότε νομίζω πως θα της μαγείρευα οστρακοειδή…

-Αν η σύντροφός σου, δε γνώριζε να μαγειρεύει, τι θα έκανες;

Θα με προβλημάτιζε το ότι δεν θα ήξερε να μαγειρεύει. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να της μάθω. Θα ήθελα η γυναίκα με την οποία συμβιώνω, να ξέρει να μαγειρεύει. Αν βέβαια, δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή της για να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το κάνω εγώ, εφόσον μου το επέτρεπε, χρονικά, το πρόγραμμά μου.

-Τελικά, η αναγνωρισιμότητα που κέρδισες μέσω του MasterChef σε βοήθησε; Θεωρείς οτι είναι εύκολο να «ψωνιστεί» κάποιος που αποκτά δημοσιότητα τόσο απότομα;

Με βοήθησε πάρα πολύ, ναι. Όποια πόρτα χτυπάω, ανοίγει. Σίγουρα θα πρέπει να διαχειριστώ τη δημοσιότητα αυτή σωστά, ώστε να μου βγει σε καλό.Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως ούτε εγώ, ούτε τα υπόλοιπα παιδιά»ξεφύγαμε», βγαίνοντας από το παιχνίδι. Εξάλλου, επρόκειτο για έναν διαγωνισμό μαγειρικής. Ήμασταν και είμαστε, οι περισσότεροι, προσηλωμένοι στο στόχο μας, που είναι η τέχνη της μαγειρικής.

-Είσαι πλέον πολύ αναγνωρίσιμος. Πως το βιώνεις όλο αυτό;

Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που σου δημιουργεί η αγάπη του κόσμου. Πολλές φορές βέβαια, είναι δύσκολα διαχειρίσιμο,κυρίως, όταν κάποιοι ξεπερνούν τα όρια είτε σε μία διαπροσωπική επαφή, ή μέσω social media και ερχόμαστε έτσι σε δύσκολη θέση. Σίγουρα όμως θα ήθελα στους περισσότερους να ζητήσω συγνώμη, που δεν βρήκα  το χρόνο να απαντήσω, και να τους ευχαριστήσω για τη στήριξή τους.

-Ποιο είναι το επαγγελματικό όνειρο που θέλεις να εκπληρώσεις ;

Να δημιουργήσω ένα χώρο, όπου πέρα από καλό φαγητό, θα προσφέρει και γνώσεις μαγειρικής. Πάντα σκεφτόμουν ότι θα μου άρεσε να ασχοληθώ με την εκπαίδευση νέων ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του μάγειρα.

-Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σου σχέδια;

Ένα Hands-on Σεμινάριο Ζαχαροπλαστικής Macaron στο CWC Cooking Workshop Consulting στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου και Brunch στο Ypsilon (Εδέσσης 5, Θεσσαλονίκη)παρέα με το Βασίλη Χατζόπουλο, στις 24 Ιουνίου και την Τετάρτη 27 Ιουνίου θα ετοιμάσουμε μαζί με τον Αχιλλέα Πλακίδη ένα degustation menu(Sweets-Cocktails)για τους καλεσμένους μας στον υπέροχο χώρο του Lab του Γορίλα (Βέροιας 3, Θεσσαλονίκη)

*Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία του, τον υπέροχο χώρο του tre marie, Εθνικής Αμύνης 3, Θεσσαλονίκη*