Πώς να την αποθηκεύσεις σε βάζα τη σπιτική σάλτσα τομάτας, για να βγάλεις όλη τη χρονιά [βίντεο]

Η πανδημία του covid-19 σίγουρα μας δίδαξε ότι πρέπει να μάθουμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα για ώρα ανάγκης και είναι μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Η ντομάτα είναι ένα φρούτο (και όχι λαχανικό) που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ελληνικό τραπέζι.

Έτσι, και τα παράγωγά της δεν θα μπορούσαν να λείπουν από κανένα λαχταριστό φαγητό μας.

Η σάλτσα ντομάτας είναι ίσως η πιο απλή, συνηθισμένη αλλά και αγαπημένη μας σάλτσα. Πάει σχεδόν σε όλα τα πιάτα: Στα ζυμαρικά, στην πίτσα αλλά και στα ψητά φούρνου.

Είναι λαχταριστή, με γεμάτη γεύση και πλούσια αρώματα, από την ελληνική φύση. Πόσο μάλλον όταν είναι σπιτική και χειροποίητη.

Η Τζίνα Αλιμόνου στο κανάλι της στο Youtube «GoodLife by Gina», μας έδειξε έναν απίθανο τρόπο να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας και να την αποθηκεύσουμε σε βάζα, ώστε να την διατηρήσουμε για πολύ καιρό.

Κι όμως γίνεται και είναι πιο απλό και εύκολο από ό,τι νομίζεις.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, κόβουμε πρώτα τις πλυμμένες ντομάτες χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα σπόρια.

Τις βάζουμε σε ένα μπολ σε κομμάτια (τα 5 κιλά ντομάτες βγάζουν περίπου 4 μεγάλα βάζα σάλτσα).

Περνάμε τα κομμάτια στο μούλτι. Αν δεν θέλουμε σποράκια και φλούδα, σουρώνουμε σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες.

Ρίχνουμε τον ζωμό της ντομάτας σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά.

Προσθέτουμε 1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μαύρη, 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.

Το αφήνουμε να βράσει για 45-50 λεπτά, σκεπασμένο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε 50-70 ml λάδι τμηματικά.

Βγάζουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.

Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, μέχρι πάνω, όπως είναι, ζεστή και αποθηκεύουμε.

Καλή επιτυχία!

Πηγή