Τι χρησιμοποιούσε ο κόσμος πριν ανακαλυφθεί το χαρτί υγείας

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού σαν Έλληνας και εγώ επισκέφθηκα το σούπερ μάρκετ για προμήθειες. Εκεί μου γεννήθηκε η ιδέα, βλέποντας τα χαρτιά υγείας να αδειάζουν, να κάνω θέμα τι χρησιμοποιούσε ο κόσμος πριν ανακαλυφθεί το χαρτί υγείας.

Η πρώτη αναφορά για χαρτί υγείας έρχεται από τη Κίνα και τον μακρινό 2ο αιώνα π.Χ. Στο δυτικό κόσμο καταγράφεται με τη μορφή που το ξέρουμε τον 16ο αιώνα με τις εφημερίδες να κάνουν λόγο για μια λαμπρή ανακάλυψη.

Η Σουζάνα Μόρισον καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Τέξας, αναφέρει ότι πολύ δύσκολο να βρουν στοιχεία για τις συνήθειες του κόσμου πριν τον Μεσαίωνα γιατί απλά δεν κρατούνταν αρχεία πουθενά.

Πριν το έτος 0 που ορίζεται η έλευση του Χριστού, υπάρχουν αναφορές ότι ο κόσμος καθαρίζονταν είτε με τα χέρια, είτε με βότσαλα από καλαμπόκια. Αρκετά συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούσαν το χιόνι, ενώ οι κινέζοι αναφέρουν το ραβδί υγιεινής, που ήταν φτιαγμένο από μπαμπού και ύφασμα.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν και αυτοί ένα ραβδί που στην άκρη του είχε ένα σφουγγάρι το οποίο βουτούσαν στο νερό και στο ξίδι.

Πηγή