Αυτή είναι η λίστα με τα «πιο μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά για το 2019

Κάθε χρόνο η οργάνωσης Environmental Working Group δημοσιεύσει τη λίστα Dirty Dozen, ή αλλιώς τη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά (με βάση μετρήσεις στις ΗΠΑ). 

Η λίστα με τα προϊόντα που χαρακτηρίστηκαν πιο μολυσμένα για το 2019 (και για τα οποία θα πρέπει να ψάχνουμε πιστοποιημένες βιολογικές επιλογές) έχει ως εξής:

  1. Φράουλες
  2. Σπανάκι
  3. Λαχανίδα (kale)
  4. Νεκταρίνια
  5. Μήλα
  6. Σταφύλια
  7. Ροδάκινα
  8. Κεράσια
  9. Αχλάδια
  10. Ντομάτες
  11. Σέλερι
  12. Πατάτες

Στον αντίποδα, η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων):

  1. Αβοκάντο
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Κρεμμύδια
  6. Αρακάς
  7. Παπάγια
  8. Σπαράγγια
  9. Μάνγκο
  10. Μελιτζάνες
  11. Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
  12. Aκτινίδια
  13. Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
  14. Κουνουπίδι
  15. Μπρόκολο