Γιατί δυσκολευόμαστε να εισπράξουμε την αγάπη σε μια σχέση;

Η ψυχολόγος Marisa G. Franco, αποφάσισε να κάνει μια έρευνα μέσα από το Instagram σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη φιλία ως είδος ανθρώπινης σχέσης και έθεσε στους χρήστες της πλατφόρμας την εξής ερώτηση: Τι είναι πιο εύκολο, να δίνεις ή να παίρνεις αγάπη

Τα αποτελέσματα της άτυπης αυτής μελέτης, έδειξαν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους το να λάβουν αγάπη είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία με πολλές αβεβαιότητες, καθώς εκείνοι ένιωθαν επιφυλακτικοί ως προς την ειλικρίνεια αυτού του συναισθήματος, ευάλωτοι όταν δεν ένιωθαν τα ίδια αισθήματα για τον εαυτό τους, αλλά και το ότι θεωρούσαν ότι την αγάπη που λαμβάνουν πρέπει να την ανταποδώσουν.

Σύμφωνα με την Franco, η αμοιβαία αγάπη και η στοργή κάνουν τις ανθρώπινες φιλίες πιο δυνατές, όταν οι άνθρωποι είναι σε θέση να αποδεχτούν αυτά τα αισθήματα.

Όσον αφορά το γιατί δεν μπορεί κάποιος να δεχτεί την αγάπη που μπορεί να του προσφέρουν οι άλλοι γύρω του, έχει να κάνει με την αυτοεκτίμηση. Στα πλαίσια μιας άλλης σχετικής με το ζήτημα μελέτης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βιντεοσκοπήσουν τον εαυτό τους την ώρα που ανέπτυσσαν το σκεπτικό τους γύρω από διάφορα ζητήματα και έπειτα, έπρεπε να δουν σε βίντεο έναν άγνωστο, ο οποίος απαντούσε στην επιχειρηματολογία τους. Το εν λόγω βίντεο, ήταν το ίδιο που παρακολούθησαν όλοι οι εθελοντές της έρευνας και πρωταγωνιστούσε ένας ηθοποιός, ο οποίο επιβεβαιώνε μέσα από χαμόγελα και φράσεις αποδοχής, ότι συμφωνεί με τους εθελοντές.

Δεν αποδέχτηκαν όμως το ίδιο όλοι οι συμμετέχοντες τα λόγια που άκουσαν στο βίντεο και αυτό λόγω του ότι ο καθένας είχε διαφορετική αυτοεκτίμηση. Όσοι λοιπόν ήταν άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, μπόρεσαν να πιστέψουν στα λόγια του άγνωστου στο βίντεο, ενώ εκείνοι με την χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είδαν με καλό μάτι τα φιλικά του σχόλια.

Είναι τρομακτικό όμως, το πόσο πολύ μπορεί η στοργή ενός άλλου ανθρώπου να δημιουργήσει σε κάποιον κρίση ταυτότητας, όταν εκείνος δεν έχει αυτοεκτίμηση. Φαίνεται ότι τα θετικά μηνύματα δημιουργούν χάσμα στον αποδέκτη και μπερδεύουν την εικόνα που έχει εκείνος για τον εαυτό του, νιώθοντας ότι δεν γίνεται κατανοητός, αλλά και ότι φέρει το βάρος της υποχρέωσης του να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του άλλου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μια άλλη έρευνα πάνω στο θέμα της αυτοεκτίμησης, έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση απορρίπτουν τις φιλοφρονήσεις των άλλων και συμφωνούν πιο εύκολα με σκέψεις του τύπου, ότι χάνουν τον εαυτό τους όταν ακούν έναν καλό λόγο για εκείνους, ή ότι δεν τους ξέρουν καλά οι άλλοι για αυτό λένε καλά λόγια.

Για να λάβει κανείς την αγάπη, πρέπει πρώτα από όλα να αγαπά ο ίδιος τον εαυτό του. Σύμφωνα με την Franco, όσο λιγότερο δεχόμαστε αυτό το συναίσθημα, τόσο πιο δύσκολα θα μας το προσφέρει κάποιος άλλος.

Όταν λοιπόν κάποιος θελήσει να είναι φιλικός απέναντι σου και να σου δείξει ότι σε εκτιμά ή σε θαυμάζει, τότε πάρε αυτά τα κομπλιμέντα και την όμορφη διάθεση χωρίς δεύτερες σκέψεις και δώσε και εσύ ένα όμορφο κομπλιμέντο στον άνθρωπο που στο έκανε πρώτος και τότε θα δεις πόσο πιο καλά και ήρεμα θα νιώσεις με τον εαυτό σου.

Πηγή