Εγκυμοσύνη, γάτα και τοξόπλασμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Μήπως η κατοικίδια γάτα μου θέτει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μου;

Κινδυνεύω να μολυνθώ με τοξόπλασμα από τη γάτα μου; Είμαι έγκυος, μήπως πρέπει να απομακρύνω τη γάτα μου από το σπίτι μου; Μήπως η έκθεση των γυναικών στις γάτες είναι επικίνδυνη για στείρωση από τοξόπλασμα; Αν καταπιώ τρίχα γάτας, μήπως δε θα μπορώ να κάνω παιδιά γιατί θα μολυνθώ από το τοξόπλασμα; Μήπως η κατοικίδια γάτα μου θέτει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μου ή μήπως η άγνοια είναι τελικά ο μόνος ένοχος;

Η Κτηνίατρος Δρ Δήμητρα Σωφρονίου μας ενημερώνει εφ’ όλης της ύλης για το τοξόπλασμα, τις γάτες και την εγκυμοσύνη.

Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondi. Το παράσιτο αυτό έχει ως “στόχο” (τελικό ξενιστή)τη γάτα και τα υπόλοιπα αιλουροειδή. Όμως, κι άλλα είδη ζώων, όπως ο άνθρωπος, διάφορα θηλαστικά, τρωκτικά και πουλιά μπορούν να μολυνθούν από το τοξόπλασμα ως ενδιάμεσοι ξενιστές.

Η γάτα προσβάλλεται από το τοξόπλασμα όταν καταναλώσει μολυσμένα τρωκτικά, πουλιά κτλ ή όταν έρθει σε επαφή με μολυσμένα από τοξόπλασμα αντικείμενα από το περιβάλλον που ζει. Η μόλυνση από τοξόπλασμα είναι πιο πιθανή στις γάτες που μόνιμα ή περιστασιακά κυνηγούν διάφορα θυράματα, στις γάτες που τρέφονται με ωμό κρέας ή σε αυτές που έχουν πρόσβαση σε κάδο απορρυμάτων που περιέχονταιυπολείμματα κρέατος.

Οι ενδιάμεσοι ξενιστές (π.χ.ο άνθρωπος) μολύνονται με την κατανάλωση ωοκύστεων (αυγά) του παρασίτου που βρίσκονται στο έδαφος ή σε μολυσμένες τροφές όπως συμβαίνει με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος που προέρχεται από ζώο μολυσμένο από τοξόπλασμα.Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που ένας χοίρος σε κάποια φάση της ζωής του μολυνθεί από το παράσιτο, ακολούθως οδηγηθεί στο σφαγείο και το κρέας του καταναλωθεί ωμό ή ατελώς ψημένο.

Τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης στη γάτα ποικίλουν ανάλογα με τα όργανα που θα προσβάλει το παράσιτο και συνήθως συνδιάζονται με πυρετό, ανορεξία και κατάπτωση. Το τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πνευμονίας, οφθαλμολογικά προβλήματα, νευρομυικά συμπτώματα, ίκτερο, διόγκωση κοιλιάς, διάρροιες, γέννηση νεκρών εμβρύων ή νεογέννητων που καταλήγουν σε θάνατο τις πρώτες μέρες, μυοκαρδίτιδα κ.α. Αρκετά ζώα δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα ενώ τα νεογέννητα γατάκια μολύνονται από την μητέρα τους μέσω τουπλακούντα ή μέσω του θηλασμού, παρουσιάζουν εντονότερα συμπτώματα από τα ενήλικα ζώα και συχνά οδηγούνται στο θάνατο.

Στους ανθρώπους, η μόλυνση από τοξόπλασμα μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης, πυρετός, πόνος σε αρθρώσεις και μυς, διόγκωση λεμφαδένων, προβλήματα στα μάτια ή το νευρικό σύστημα. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους εκτός στα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό όπου τα συμπτώματα είναι έντονα.

Στις έγκυες γυναίκες που μολύνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πιθανόν να μολυνθεί το έμβρυο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θάνατο, νευρολογικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα στο έμβρυο.

Πώς όμως μια γάτα μπορεί να μεταδόσει το τοξόπλασμα;

Εάν μια γάτα καταναλώσει μολυσμένη από τοξόπλασμα τροφή π.χ. τρωκτικά, θα μολυνθεί. Το παράσιτο αναπτύσεται και πολλαπλασιάζεται στο έντερο της όπου παράγονται άωρες ωοκύστεις του τοξοπλάσματος (μη μολύνουσα μορφή) οι οποίες αποβάλονται με τα κόπρανα της γάτας στο εξωτερικό περιβάλλον, 3-10 μέρες μετά την μόλυνση και για διάστημα περίπου 20 ημερών ΜΟΝΟ. Συνεπώς, η γάτα αυτή δεν αποβάλλει το παράσιτο στο υπόλοιπο της ζωής της παρά μόνο εκείνες τις 20 ημέρες. Οι άωρες ωοκύστεις που έχουν βγει με τα κόπρανα της γάτας, πρέπει να περάσουν 1-4 μέρες στο εξωτερικό περιβάλλον για να μετατραπούν σε ώριμες ωοκύστεις που είναι η μολύνουσα μορφή του παρασίτου και ακολούθως ο άνθρωπος να τις καταναλώσει με κάποιο τρόπο (π.χ.μέσω άπλυτων μολυσμένων λαχανικών) για να μολυνθεί.

Συνοψίζοντας, ο άνθρωπος μολύνεται με την κατανάλωση των ΩΡΙΜΩΝ ωοκύστεων του παρασίτου που αποβάλλονται με τα κόπρανα των μολυσμένων γατών. Συνεπώς, η άμεση επαφή του ανθρώπου με τις γάτες (χαϊδεμα, γλύψιμο, γρατσούνισμα, κατανάλωση τριχών γάτας, δάγκωμα από γάτα μολυσμένη ή μη από το τοξόπλαμα) δεν εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης του! Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη μπορούν να συνεχίσουν να έχουν επαφή με γάτες, και ιδίως με την κατοικίδια γάτα τους, χωρίς κανένα πρόβλημα φτάνει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για να μην καταναλώσουν τυχόν μολυσμένα κόπρανα γάτας.

Κάθε άνθρωπος, και ιδίως οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, πρέπει να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να αποφύγουν την μόλυνση από το τοξόπλασμα.

Τα προληπτικά μέτρα αυτά, αναφέρονται ακολούθως:

  • Αποφυγή κατανάλωσης ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος (μοσχαριού, προβάτου, χοίρου κτλ) και κρεατοσκευασμάτων όπως σουβλάκια, γύρος, κιμάς, μπιφτέκια κ.α
  • Τήρηση μέτρων υγιεινής κατά τους χειρισμούς ωμού κρέατος στο σπίτι (χρήση γαντιών μιας χρήσης, καθαρισμός και απολύμανση επιφάνειας κοπής ωμού κρέατος, μαχαιριών και σκευών)
  • Αποφυγή κατανάλωσης άπλυτων ή ατελώς πλυμμένων φρούτων και λαχανικών
  • Χρήση γαντιών κατά τις κηπουρικές ή οποιεσδήποτε άλλες εργασίες που σχετίζονται με το χώμα και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών μετά το τέλος της εργασίας
  • Οι τάφροι άμμου ενασχόλησης παιδιών σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές πρέπει να καλύπτονται τις ώρες που δεν χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να μην αφοδεύουν γάτες
  • Καθημερινή απομάκρυνση των κοπράνων από τα δοχεία άμμου υγιεινής των κατοικίδιων γατών έτσι ώστε να μην ξεπερνούν τις 24 ώρες έκθεσης στο περιβάλλον που χρειάζονται οι ωοκύστεις του τοξοπλάσματος για να μετατραπούν από άωρες σε ώριμες (μολύνουσα μορφή). Σημειώνεται ότι τα κόπρανα της γάτας περιέχουν ωοκύστεις του τοξοπλάσματος μόνο εάν προέρχονται από μολυσμένη γάτα και μόνο για χρονικό διάστημα των 20 ημερών της ζωής της που η μολυσμένη γάτα αποβάλλει το παράσιτο
  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τον καθαρισμό της αμμοδόχου της γάτας

Κλείνοντας, ο μοναδικός τρόπος άμεσης μόλυνσης ενός ανθρώπου από τοξόπλασμα μέσω μιας μολυσμένης γάτας είναι η καταναλώση των κοπράνων της, τις 20 ημέρες που αυτή αποβάλλει το παράσιτο, αφού τα κόπρανα έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 24 ώρες στο περιβάλλον πρωτού καταναλωθούν.

Συνεπώς, η άμεση μόλυνση ενός ανθρώπου από τη γάτα είναι αρκετά δύσκολη. Αντιθέτως, η έμμεση μόλυνση του ανθρώπου (κατανώση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, κατανάλωση άπλυτων λαχανικών και φρούτων, κατανάλωση τροφής με βρώμικα χέρια μετά από κηπουρικές εργασίες ή καθαρισμό αμμοδόχου γάτας) είναι πιο συχνή.

By: Δρ. Δήμητρα Σωφρονίου – Κτηνίατρος DVM

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο βίντεο: Σκύλος-φαινόμενο παίζει τόσο καλά πιάνο που ένα παιδί χορεύει

Πηγή