Ο διάσημος σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς εξομολογείται: “Δεν θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα”

Στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» , μίλησε ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Δε θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν είχα έρθει στην Γαλλία για να σπουδάσω» δήλωσε ο κ. Γαβράς εξηγώντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον: «Ένιωσα πολύ γρήγορα ότι ανήκα σ’αυτή την τάξη που δεν είχε μέλλον».


Όταν ερωτήθηκε πως θα χαρακτήριζε την φυγή του από την Ελλάδα σε ηλικία 20 ετών, έκανε λόγο για απελευθέρωση. «Έφυγα και είχα λόγο να φύγω. Η μητέρα μου και η οικογένειά μου, μου έλεγαν “Δεν υπάρχει χώρος για σένα εδώ”. Αυτό σημαίνει ότι πονούσε το να αφήνεις τους φίλους σου, τη χώρα σου».

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, μίλησε επίσης για την τελευταία του ταινία του «Ενήλικοι στην αίθουσα», σημειώνοντας ότι ασκεί κριτική στην Ευρώπη. «Σκέφτομαι ότι υπάρχει και μια άλλη πιθανή Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους».

Ο Βέλγος δημοσιογράφος, τον ρώτησε επίσης, για την πιθανότητα να ανάβει χρέη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η απάντησή του: «Δε θα δεχόμουν ποτέ. Είμαι κινηματογραφιστής και δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο».


Πηγή