Ποια είναι η 16χρονη που «ταρακούνησε» τον ΟΗΕ και όλον τον κόσμο

Τη Δευτέρα μια 16χρονη ακτιβίστρια βρέθηκε στην Σύνοδο για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη. Ο λόγος της ήταν ανατριχιαστικός. «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Μπορεί η ομιλία της να ήταν σύντομη αλλά κατάφερε να «ταρακουνήσει» τον πολιτικό κόσμο και ολόκληρο τον πλανήτη. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας «Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ. Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ».

Ο Τραμπ την ειρωνεύτηκε λέγοντας πως «μοιάζει με ένα χαρούμενο κορίτσι, που ανυπομονεί για ένα λαμπερό και υπέροχο μέλλον». Η ίδια με τη σειρά της απάντησε στο tweet του γράφοντας σαν περιγραφή του εαυτού της στο λογαριασμό της στο Τwitter, «Ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι που ανυπομονεί για ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον», επιστρέφοντας τον ειρωνικό τόνο του προέδρου των ΗΠΑ. Αργότερα το άλλαξε και πάλι. 

Ποια όμως είναι η Greta Thunberrg; Η 16χρονη ακτιβίστρια γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2003. Είναι κόρη του ηθοποιού Svante Thunberg και της γνωστής τραγουδίστριας της όπερας, Malena Ernman.

Πριν από τέσσερα χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, αλλά διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης, όπως αναφέρει η wikipedia. «Το να είσαι διαφορετικός είναι ένα δώρο. Με κάνει να βλέπω πράγματα έξω από τα πλαίσια. Δεν πιστεύω εύκολα τα ψέματα, και μπορώ να δω πέρα από αυτά. Εαν ημουν οποιαδήποτε άλλη δεν θα είχα ξεκινήσει την ‘Σχολική Απεργία για το Κλίμα’».

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6946815/Whos-REALLY-16-year-old-Greta-Thunberg.html

@dailymail.co.uk

Έμαθε πρώτη φορά για την κλιματική αλλαγή όταν ήταν 8 ετών από ένα ντοκιμαντέρ που είδε στο σχολείο. Από τότε αποφάσισε πως κάτι πρέπει να κάνει γι’ αυτό. «Συνειδητοποίησα πως κανείς δεν θα κάνει κάτι για να το αποτρέψει, οπότε πρέπει να κάνω εγώ», δήλωσε αργότερα. Η ακτιβιστική της δράση έγινε γνωστή από πέρυσι, όταν η παρατεταμένη διαμαρτυρία της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

https://www.pri.org/stories/2019-03-11/students-around-world-expected-skip-school-climate

@pri.org

Τον Αυγουστο του 2018, διοργάνωσε την «Σχολική Απεργία για το Κλίμα», μια πράξη που ενέπνευσε μαθητές και φοιτητές παγκοσμίως, ώστε να συμμετέχουν στις #FridaysforFuture. Οι διαδηλώσεις γέμισαν με κόσμο. Κάθε Παρασκευή πολλοί μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα, ενώ το hashtag έγινε πολλές φορές no.1 στο Twitter. Όταν βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο, είχε ένα πλακατ που έγραφε «Σχολική Απεργία για το Κλίμα», ενώ μοίραζε φυλλάδια που έγραφαν «Το κάνω αυτό γιατί εσείς οι ενήλικοι κάνατε σκ… το μέλλον μου».

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-greta-thunberg-un-summit-speech-climate-change-protest-twitter-a9117681.html

@independent.co.uk

Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν η βασική ομιλητής στα Ηνωμένα Έθνη για την Κλιματική Αλλαγή. Έναν μήνα αργότερα βρέθηκε και στο Νταβός, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ μέλη της σουηδικής και νορβηγικής βουλής την πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2019 ο αριθμός των βιβλίων που εκδόθηκαν και μιλούν για την κλιματική αλλαγή διπλασιάστηκε, μαζί με τις πωλήσεις τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στο ίδιο βήμα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε πως από το 2021 μέχρι το 2027, κάθε τέταρτο ευρώ που θα δαπανάται εντός του προϋπολογισμου της ΕΕ, θα πηγαίνει στην δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η δράση της 16χρονης φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στον σκοπό που έχει θέσει και η ίδια κάνει τα πάντα για τον πετύχει. Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό της την επόμενη διαφορετική γενιά, ενώ κάποιοι άλλοι επικρίνουν την δράση της. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν το βάζει με τίποτα κάτω και αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για τις ερχόμενες γενιές.

Πηγή