Μπορούν τα σκυλιά να κολλήσουν κορωνοϊό;

Ο σκύλος μιας ασθενούς με κορωνοϊό στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε να έχει «χαμηλό επίπεδο» του ιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Ο σκύλος βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον κορωνοϊό, ανέφερε σε δήλωσή του το τμήμα Γεωργίας και Αλιείας της πόλης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πάντως, οι αξιωματούχοι θα διεξαγάγουν περαιτέρω τεστ για να επιβεβαιώσουν ένα ο σκύλος – ένα πομεράνιαν – έχει πράγματι μολυνθεί από την ασθένεια ή εάν ήταν αποτέλεσμα περιβαλλοντικής μόλυνσης του στόματος και της μύτης του.


Πολλά ακόμη δεν είναι γνωστά για τον κορωνοϊό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή του στην κεντρική Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους. Έχει αποδειχθεί ότι εξαπλώνεται με διάφορους τρόπους, αλλά το τμήμα Γεωργίας του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι δεν έχει αποδείξεις πως τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μολυνθούν ή να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους.

Η πρώτη περίπτωση μετάδοσης σε κατοικίδιο;
Αν επιβεβαιωθεί, το σκυλί θα είναι η πρώτη περίπτωση κατοικίδιου ζώου που κολλάει κορωνοϊό εν μέσω μιας παγκόσμιας εστίας που επί του παρόντος έχει μολύνει πάνω από 82.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 2.800 άτομα.

Το σκυλί βρίσκεται σε καραντίνα σε μια εγκατάσταση ζώων, δήλωσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Το τμήμα ενημερώνει επίσης πως τα κατοικίδια των επιβεβαιωμένων ασθενών με κορωνοϊό, πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα.

Τι αναφέρει το ΠΟΥ για την μετάδοση του κορωνοϊού σε ζώα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» πως τα ζώα όπως οι γάτες και τα σκυλιά μπορούν να μολυνθούν από κορωνοϊό. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό» αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της. «Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως τα E.coli και σαλμονέλα που μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ κατοικιδίων και ανθρώπους».