Σαν σήμερα: Ο Τζον Λένον δηλώνει ότι οι Beatles «είναι πιο δημοφιλείς από τον Χριστό»

Ήταν 4 Μαρτίου του 1966, όταν ο Τζον Λένον έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση στον Μόριν Κλιβ για την εφημερίδας Evening Standard. Η δήλωσή του απογuμνώθηκε αργότερα από τα συμφραζόμενα και αναδημοσιεύθηκε, κυρίως στις ΗΠΑ, με τίτλο «πιο δημοφιλείς από τον Χριστό», αναφερόμενη βέβαια στους The Beatles.

Η δήλωση του Λένον ήταν η εξής:

Ο Χριστιανισμός θα φύγει. Θα εξαφανιστεί θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο πάνω σε αυτό. Έχω δίκιο και θα αποδειχθεί. Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Χριστό τώρα. Δεν ξέρω τι θα φύγει πρώτο, ο χριστιανισμός ή το rock n roll. Ο Χριστός ήταν εντάξει αλλά οι ακόλουθοί του ήταν στενόμυαλοι και κοινότοποι. Για μένα, αυτοί τα διαστρέβλωσαν όλα και κατέστρεψαν το νόημα του χριστιανισμού.

Η δήλωση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Και μάλλον από παρεξήγηση γιατί Ο Λένον μάλλον ήθελε να δείξει την συμπάθεια του προς τον χριστιανισμό, λέγοντας πως ήταν κρίμα που οι Beatles είχαν τελικά γίνει πιο σημαντικοί από την θρησκεία. Έβλεπε πως η νεολαία δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την θρησκεία εκείνη την εποχή και προσπάθησε να κάνει μια δήλωση αφύπνισης, λέγοντας την γνώμη του και ψάχνοντας το γιατί. Ωστόσο, ο κόσμος δεν ήταν ψύχραιμος και τα ΜΜΕ δεν βοήθησαν καθόλου.

Η δήλωση «πιο δημοφιλείς από τον Χριστό» αναδημοσιεύθηκε πολλές φορές μόνη της στις ΗΠΑ. Οι νότιες πολιτείες που περίμεναν την περιοδεία των Beatles στις ΗΠΑ, ξεσηκώθηκαν κατά του συγκροτήματος. Θεωρούσαν την δήλωση βλάσφημη και βγήκαν στους δρόμους με πλακάτ κατά των Beatles, ενώ χιλιάδες δίσκοι του ς βρέθηκαν στην πυρά. Η Κου Κλουξ Κλαν βρήκε ευκαιρία να διαδώσει ξανά τον λόγο μίσους της και τα μέλη της βγήκαν στους δρόμους καίγοντας ομοιώματα του Λένον και τον άλλων μελών του συγκροτήματος.

@wikipedia.org

Κάποια ραδιόφωνα αρνήθηκαν να παίξουν τα τραγούδια τους. Η περιοδεία παρολ’ αυτά δεν αναβλήθηκε. Οι Beatles έφτασαν στις ΗΠΑ και παρόλο που οι συναυλίες τους έσφυζαν από κόσμο, υπήρχε και μεγάλη μερίδα που διαμαρτυρόταν έντονα. Η Κου Κλουξ Κλαν σταύρωσε έναν δίσκο τους και τους απείλησε τηλεφωνικά για την ζωή τους. Η μοναδική στάση της περιοδείας στον ότο ήταν στο Μέμφις του Τένεσί, όπου αν και ο δήμος είχε ψηφίσει για την ακύρωση της συναυλίας λόγω «προσβολής της θρησκείας», τελικά η συναυλία έγινε.

Οι Beatles δεν πέρασαν καθόλου καλά. Εκτός από την φρενίτιδα της «Beatlemania», είχαν να αντιμετωπίσουν και μια μερίδα εχθρικού κοινού που απειλούσε τις ζωές τους. Όταν έφυγαν από τις ΗΠΑ το 1966, αποφάσισαν να μην ξανακάνουν ποτέ συναυλία. Και με εξαίρεση την συναυλία στην ταράτσα των γραφείων τους στο Λονδίνο, δεν έκαναν ποτέ ξανά μέχρι την διάλυσή τους.

Πάντως ο Λένον είχε προσπαθήσει να εξηγήσει αργότερα την πρώτη δήλωσή του:

Αν είχα πει πως η τηλεόραση είναι πιο δημοφιλής από τον Χριστό, θα την είχα γλιτώσει. Συγνώμη που άνοιξα το στόμα μου. Δεν είμαι εναντίον του θεού, ούτε εναντίον της θρησκείας. Δεν ήθελα να προσβάλω κάποιον. Απλά είαπ ότι θεώρησα πως ισχύει, ειδικά στην Βρετανία. Δεν νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι ή σπουδαιότεροι από τον Χριστό. Είπα ότι είπα και ήταν λάθος. Ή μάλλον το κατάλαβαν λάθος. Και τώρα φτάσαμε ως εδώ».