Συμβίωση με γάτα: πώς θα κρατήσετε το σπίτι καθαρό

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η συμβίωση με μια γάτα σημαίνει βρωμιά μέσα στο σπίτι. Αν αποφεύγετε να χαρείτε την υπέροχη συντροφιά μιας γατούλας για αυτό το λόγο, ίσως πρέπει να το ξανασκεφθείτε, μιας και η γάτα σε καμία περίπτωση δεν φέρνει μικρόβια και βρομιά μέσα στο σπίτι. Μάλιστα, επειδή η γάτα καθαρίζεται μόνη της και είναι ιδιαίτερα σχολαστική με το θέμα της καθαριότητας, είναι ένα πολύ βολικό ζωάκι, για όσους δεν έχουν χρόνο και διάθεση να πλένουν έναν σκύλο μέσα στη μπανιέρα του διαμερίσματος. Αν έχετε ένα εντυπωσιακό αιλουροειδές μαζί σας στο σπίτι, υπάρχουν πολλά είδη γάτας που θα διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες και των δύο μέρων θα ικανοποιούνται και εσείς δεν θα νιώθετε ότι πρέπει να επιβιώσετε σε ένα βρώμικο μέρος που δεν σας αντιπροσωπεύει. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν νε έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι, ακριβώς σαν να μην είχατε κάποιο ζωάκι μέσα σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα να χαίρεστε όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα της συντροφιάς ενός ζώου στην ψυχολογία σας.

Τακτικός καθαρισμός της άμμου

αμμος για γατες

Η άμμος της γάτας πρέπει να καθαρίζεται συχνά (ή δυνατόν και κάθε μέρα), έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες μυρωδιές. Ιδανικά, καλό είναι να έχετε την άμμο γάτας στο μπαλκόνι, ώστε να μη γεμίζει το εσωτερικό του σπιτιού με κόκκους. Ωστόσο, αν φοβάστε να αφήνετε τη γάτα μόνη της στο μπαλκόνι (και καλά κάνετε, γιατί πολλές γατούλες έχουν πέσει από αυτό), η άμμος γάτας πρέπει να μπει σε κάποιο σημείο του σπιτιού με καλό αερισμό. Αν διαλέξετε άμμο γάτας με μυρωδιά φρεσκάδας και κρυστάλλους, τότε οι οσμές θα είναι ανεπαίσθητες, ακόμα και αν δεν καθαρίζετε την άμμο πολύ συχνά.

Ημερήσιο χτένισμα

βούρτσες για γάτες

Από όλα τα είδη γάτας που πρέπει να έχετε, ένα γάντι ή μια βούρτσα είναι ίσως το σημαντικότερο. Ειδικά το καλοκαίρι, οι γάτες μαδάνε αρκετά, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε ότι θα ζείτε σε ένα σπίτι γεμάτο τρίχες. Αν αφιερώνετε μερικά λεπτά, δύο με τρεις φορές την ημέρα, για να χτενίζετε τη γάτα σας, τότε οι περισσότερες περιττές τρίχες θα φύγουν με το χτένισμα, θα τις μαζέψετε επί τόπου και δεν θα τις βλέπετε να αιωρούνται παντού και να κάθονται πάνω στον καναπέ.

Παντόφλες, ξεσκόνισμα και σφουγγάρισμα

Είναι γεγονός. Οι γάτες πηγαίνουν παντού. Ξαπλώνουν στο πάτωμα, ύστερα περπατάνε πάνω στο μαξιλάρι και στη συνέχεια αποφασίζουν ότι θέλουν να εξερευνήσουν τι υπάρχει στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης. Ο μόνος τρόπος να μην μεταφερθεί η σκόνη από το ένα μέρος στο άλλο με όχημα τις πατούσες της γάτας είναι να ξεσκονίζετε πολύ καλά κάθε επιφάνεια, αλλά και να αποφεύγετε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Αν το πάτωμα είναι καθαρό χάρη στο τακτικό σφουγγάρισμα και γενικά δεν υπάρχουν βρώμικες επιφάνειες στο σπίτι, η ζημιά θα περιοριστεί κατά πολύ. Αν η γάτα σας βγαίνει έξω στον κήπο ή στο μπαλκόνι, καλό είναι όταν ξαναμπαίνει μέσα να της καθαρίζετε τα πατουσάκια με κάποιο από τα καθαριστικά είδη γάτας.

Πηγή