40χρονη Παραολυμπιονίκης από το Βέλγιο έκανε ευθανασία -«Δεν θέλω να υποφέρω άλλο»

Αθλήτρια από το Βέλγιο, χρυσή και αργυρή παραολυμπιονίκης αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή της με την μέθοδο της ευθανασίας.

Η Βελγίδα Παραολυμπιονίκης Μαρίκε Βερβόορτ ήταν 40 ετών και είχε κερδίσει ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και ακόμη δύο μετάλλια στην επόμενη παραολυμπιάδα του Ρίο το 2016. Η αθλήτρια έπασχε από μια εκφυλιστική ασθένεια των μυών.

Με την ευθανασία στο Βέλγιο να προβλέπεται από τη νομοθεσία, η Βερβόορτ είχε υπογράψει τα απαραίτητα δικαιολογητικά το 2008, με αποτέλεσμα να επιτρέπει σε κάποιον γιατρό να τερματίσει τη ζωή της όταν αυτή το αποφασίσει. Σύμφωνα με δήλωση της πόλης Ντιέστ, οι Αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Βερβόορτ το βράδυ της Τρίτης.

Belgium’s Marieke Vervoort poses for the photo as she holds her silver medal after speaking during a press conference, during the Rio Paralympic games in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Sept. 11, 2016. (AP Photo/Leo Correa)

H παραολυμπιονικής Μαρίκε Βερβόορτ με το ασημένιο μετάλλιο από τους αγώνες του Ρίο / Φωτογραφία: AP Photos


Η παραολυμπιονίκης που έκανε ευθανασία, ζούσε διαρκώς με φριχτούς πόνους

Η ασθένεια της Βελγίδας παραολυμπιονίκη της προκαλούσε διαρκούς πόνους, λιποθυμίες και παράλυση στα πόδια, με αποτέλεσμα η Βερβόορτ να δυσκολεύεται ακόμη και να κοιμηθεί. Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC το 2016, η Μαρίκε Βερβόορτ δήλωνε: «Συμβαίνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα, να παθαίνω επιληπτικές κρίσεις, να κλαίω, να ουρλιάζω από τον πόνο. Χρειάζομαι πολλά παυσίπονα, ηρεμιστικά και μορφίνη».

Σε μια συγκινητική εξομολόγηση η Βελγίδα παραολυμπιονίκης σημείωνε πως «πολλοί άνθρωποι την ρωτούν πως είναι δυνατόν να έχει τόσο καλά αποτελέσματα και να συνεχίζει να χαμογελά με τόσο πόνο και φάρμακα που “κατατρώει” τους μύες. Για εμένα, η άθληση και οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο ήταν κάτι σαν φαρμακευτική αγωγή».

Βίντεο: Η Μαρίκε Βερβόορτ κερδίζει τα 100μ στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την προσπάθεια της Βελγίδας αθλήτριας που επέλεξε χτες την ευθανασία, η οποία και της χάρισε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ στην παραολυμπιάδα του Λονδίνου.

Η Βελγίδα Παραολυμπιονίκης γνώριζε πότε θέλει να φύγει με ευθανασία

Η Βερβόορτ που αναδείχτηκε χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 100μ με αμαξίδιο και ασημένια στα 200μ στο Λονδίνο το 2012 επέστρεψε στους αγώνες του Ρίο και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ και το χάλκινο στα 100 τέσσερα χρόνια αργότερα.

Belgian Paralympic 100m Gold and 200m Silver medalist Marieke Vervoort tastes her medals at the Eurostar terminal at St. Pancras, London, UK, on Monday, Sept. 10, 2012. (Photo by Mark Allan/AP Images for Eurostar)

Η Βελγίδα Παραολυμπιονίκης γνώριζε πότε θέλει να φύγει με ευθανασία

Η Βερβόορτ που αναδείχτηκε χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 100μ με αμαξίδιο και ασημένια στα 200μ στο Λονδίνο το 2012 επέστρεψε στους αγώνες του Ρίο και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ και το χάλκινο στα 100 τέσσερα χρόνια αργότερα.

COMMERCIAL IMAGE – Belgian wheelchair sprinter Marieke Vervoort and dog Zenn arrive on Eurostar at St. Pancras Station, London, on Sunday, Aug. 26, 2012. (Photo by Mark Allan/AP Images for Eurostar)


Πλάι της βρισκόταν συνέχεια ο αγαπημένος της σκύλος, η Ζεν, που εκτός από συντροφιά της προσέφερε και πολύτιμη βοήθεια. «Οτιδήποτε πέφτει κάτω, το σηκώνει και μου το δίνει» λέει και συμπληρώνει: «Όποτε χάνω τις αισθήσεις μου γαβγίζει για να έρθουν οι νοσοκόμες και μένει να γλείφει το πρόσωπό μου μέχρι να συνέλθω».

Διαβάστε επίσης: Τετραπληγικός περπάτησε με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού [βίντεο]

Πηγή