Κάθε μέρα «Χριστούγεννα» στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 Οκτωβρίου! ‘Noell’ opening!

Tο πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου όταν σκεφτόμαστε τη Θεσσαλονίκη είναι ασφαλώς,(πέρα από τις όμορφες γυναικείες φιγούρες) το νόστιμο φαγητό . Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην πρωτεύουσα του Βορρά μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά και ένα μικρό γαστρονομικό παράδεισο (από φούρνους, μπουγατσατζίδικα, μεζεδοπωλεία έως μικρές παραδοσιακές ταβέρνες έτοιμες να «ερεθίσουν» τους γευστικούς μας κάλυκες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας)

Σίγουρα η Θεσσαλονίκη δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την Αθήνα, σε ό,τι αφορά το φαγητό…Ή μήπως έχει;
Αν κάπου υστερούσε τόσα χρόνια η συμπρωτεύουσα,αυτό, ήταν τα καλά εστιατόρια, όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε να απολαύσει πιο εκλεπτυσμένες και  «ψαγμένες»  γευστικές προτάσεις σε συνδυασμό με ένα όμορφο περιβάλλον.
Το κενό αυτό, έρχεται τώρα να καλύψει το Noell,που μετά από χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Αθήνα ανοίγει τις πόρτες του και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Π.Πατρών Γερμανού 13)

Το «αδελφάκι» του αθηναϊκού Noel «γεννήθηκε» από την επιθυμία των δημιουργών του να μεταφέρουν και στη Θεσσαλονίκη την «απόλυτη» γαστριμαργική εμπειρία σε συνδυασμό με το «απόλυτο» ,σχεδιαστικά, περιβάλλον το οποίο έχει σαφείς αναφορές στη Βικτωριανή εποχή, καθώς είναι εμπνευσμένο από μία εγκαταλελειμένη, Βικτωριανή έπαυλη…

Το μενού,έχουν επιμεληθεί, οι Σεφ, Κωνσταντίνος Συμεωνίδης και Αργύρης Αγλαμίσης δύο επαγγελματίες που κέρδισαν την αγάπη του κόσμου μέσα από την παρουσία τους 2ο κύκλο του MasterChef. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και με αγάπη για το καλό φαγητό Κωνσταντίνος και ο Αργύρης δημιούργησαν ένα μενού, κατάλληλο για το «αυστηρό» Θεσσαλονικιώτικο κοινό…Η λειτουργία του Noell δεν θα περιορίζεται μόνο στο μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, καθώς, όσοι βρεθείτε από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης θα μπορείτε να πάρετε εκεί το πρωινό σας από τις 10:00. Όσο για τις βραδινές σας εξόδους οι άνθρωποι του Noell φρόντισαν και γι’ αυτές, αφού στο μπαρ του εστιατορίου θα βρείτε μία μεγάλη λίστα από κοκτέιλς που θα συνοδεύονται από ένα ευφάνταστο bar food menu!

Και.. για όσους δεν το πρόσεξαν το Noell τις Θεσσαλονίκης, γράφεται φυσικά με 2L για…ευνόητους λόγους. Ίσως πάλι να επισημαίνει απλά πώς είναι το δεύτερο Noel που ανοίγει στη χώρα μας. Αν όμως δείτε σύντομα το λογότυπο του Noel με 3L κάπου στον κόσμο, μην ξαφνιαστείτε!…

Λίγες μόλις ημέρες πριν από το επίσημο opening του Noell, στις 7 του Οκτώβρη, συνάντησα τον Κωνσταντίνο και τον Αργύρη οι οποίοι μεταξύ άλλων μου μίλησαν για το νέο τους ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, για τη συνεργασία τους και ασφαλώς, για το νέο χώρο εστίασης, που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της διασκέδασης  της πόλης…

Φωτογραφία: paranoid.gr

-Να ‘μαστε , λοιπόν εδώ στη Θεσσαλονίκη, αρχές Οκτώβρη, παρέα με τον Αργύρη Αγλαμίση και τον Κωνσταντίνο Συμεωνίδη, να πίνουμε καφέ, και να συζητάμε για το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία…

-Αργύρης: Η αλήθεια είναι πως μας έγινε, μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από την κυρία Φανή Σπυριδάκη (συνιδιοκτήτρια του Noel στην Αθήνα), για να αναλάβουμε την κουζίνα του Noell στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που και οι δύο είχαμε ήδη κι άλλες προτάσεις, αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί. Η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πιστεύω πως είμαστε ένα λειτουργικό επαγγελματικό ζευγάρι.

-Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που έχετε αναλάβει για να συνεχίσετε την επιτυχημένη πορεία του Noel της Αθήνας;

Αργύρης: Η ευθύνη, σίγουρα είναι τεράστια, γιατί κάποιοι επιχειρηματίες μας εμπιστεύονται το μαγαζί τους. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε επαγγελματίες μάγειρες, και πριν και μετά τη συμμετοχή μας στο Master Chef.

Κωνσταντίνος: Έχουμε αρκετά χρόνια εμπειρίας,σίγουρα όμως η συνεργασία μας με το Noell, πρόκειται για ένα σημείο επανεκκίνησης της επαγγελματικής μας ζωής στην Ελλάδα, αφού και οι δύο βρισκόμασταν στο εξωτερικό, μέχρι πρότινος. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο μας δυνατό επαγγελματικό βήμα στην Ελλάδα.

-Πως καταλήξατε στο μενού που θα δοκιμάσουμε στο Noell;

Κωνσταντίνος: Από τις πρώτες φορές που βρεθήκαμε με την κυρία Σπυριδάκη, μας απασχόλησε , φυσικά, το θέμα του μενού. Θα κινηθούμε σ’ένα μάλλον κλασικό ύφος. Δεν θα παρουσιάσουμε καινοτομίες. Δεν ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη, για να ανακαλύψουμε τον τροχό! Θέλουμε να κάνουμε πράγματα, τα οποία, δεν είναι ξένα στον Θεσσαλονικιό, εν δυνάμει, πελάτη. Ερχόμαστε να φτιάξουμε φαγητό το οποίο θα είναι «τίμιο» τόσο στη γεύση όσο και στην τιμή του. Σαφώς και θα διαφοροποιηθούμε από την υπόλοιπη «εστιατορική» σκηνή της Θεσσαλονίκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνουμε κάτι εξεζητημένο, που θα «τρομάξει» τον πελάτη.

-Ποιο το κοινό, στο οποίο απευθύνεται το Noell;

Αργύρης: Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και σε οποιονδήποτε περάσει από αυτήν, δεν θα κάνουμε το φαγητό που βλέπατε στην τηλεόραση και ίσως περιμένατε από εμάς. Θα είναι προσιτό σε τιμή, πολύ καλό σε γεύση και διαφορετικό από αυτό που ίσως έχουνε συνηθίσει να τρώνε στα υπόλοιπα μαγαζιά της πόλης.

Θα είναι, αυτό που αποκαλούμε… «γκουρμέ» ;

Αργύρης: Και εδώ είναι που ερχόμαστε να σας πούμε πως δεν είναι γκουρμέ, υπό την έννοια αυτού που παρουσιάζαμε στην τηλεόραση, αλλά ένα τίμιο, ωραίο φαγητό. Εξάλλου, ουσιαστικά, αυτό σημαίνει «γκουρμέ» …

Κωνσταντίνος: «Γκουρμέ» σημαίνει νόστιμο και πολύ καλοφτιαγμένο. Το φαγητό μας, λοιπόν θα είναι πάρα πολύ καλοφτιαγμένο, αξίζει να πούμε πως οι μερίδες θα είναι τίμιες,(δεν θα παραπέμπουν στις μικρές μερίδες των πολύ ακριβών εστιατορίων) και το σίγουρο είναι πως στο μενού δε θα βρει ο πλάτης επιλογές που να τον ξενίζουν.

Πιστεύετε πως ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει άλλες γευστικές απαιτήσεις από αυτόν της Αθήνας;

Κωνσταντίνος: Ασφαλώς! Γι’αυτό και επιλεχθήκαμε εμείς, για να στήσουμε το μενού, σύμφωνα με τα «εδώ» δεδομένα. Εξάλλου, θα μπορούσε ο επιχειρηματίας να φέρει το μενού του Αθηναϊκού Noel στη Θεσσαλονίκη. Το ότι μπήκαμε στη διαδικασία να το διαφοροποιήσουμε, εγώ ως Βορειοελλαδίτης, γνωρίζοντας τις γεύσεις μας και ο Αργύρης, ως ένας επαγγελματίας, πολυταξιδεμένος, που μπορεί εύκολα ν αντιληφθεί τις διαφορές που υπάρχουν από τόπο σε τόπο, είναι ενδεικτικό, του ότι ήρθαμε να δημιουργήσουμε ένα μενού, το οποίο απευθύνεται στη Βόρειο Ελλάδα. Ένα πολύ προσεγμένο μενού για τον κόσμο της πόλης, γνωρίζοντας, ότι οι Θεσσαλονικείς αποτελούν ένα πολύ αυστηρό κοινό, που δεν συγχωρεί εύκολα…

Αργύρης: Ουσιαστικά, αυτό που κάναμε, είναι να βάλουμε τον «εαυτό» μας στο μενού, παρουσιάζοντάς σας πιάτα τα οποία ευχόμαστε να απολαύσετε.

Διαφωνίες μεταξύ σας, υπήρξαν;

Κωνσταντίνος: Επειδή με τον Αργύρη συνεννοούμαστε πάρα πολύ καλά, οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν, εξαλείφθηκαν και… έτσι απλά, έγιναν συμφωνίες…Δεν υπάρχει κάτι στο μενού που να μην αρέσει εξίσου και στους δύο.

Αργύρης: Από τη στιγμή που είμαστε ομάδα, κάποιος πρέπει να κάνει πίσω , έτσι ώστε να …πάμε μπροστά!

θα έχετε πολλά «πιάτα» στο μενού;

Αργύρης: Θα ΄χουμε τρεις κάρτες. Στη μία, θα αναγράφεται το πρωινό, ένα νόστιμο, απλό πρωινό που θα σερβίρεται από τις 10:00 και στις άλλες δύο,θα βρείτε το κυρίως μενού καθώς και τα γλυκά ( τα οποία επιμεληθήκαμε από κοινού)

Αν ένας πελάτης μείνει δυσαρεστημένος;

Αργύρης: Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο. Συμβαίνει σε κάθε κουζίνα, και πολύ πιθανόν να συμβεί και σ’ εμάς. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι γνωρίζουμε ότι το κρέας μας έχει τη σωστή θερμοκρασία, είναι ελεγμένο, να ξέρουμε οτι το βράσιμο της πάστας είναι σωστό, και εφόσων γίνει κάποιο παράπονο,να κατανοήσουμε τον πελάτη που ίσως θέλει κάτι διαφορετικό και φυσικά θα κάνουμε αυτό που ζητάει ο πελάτης.

Κωνσταντίνος: Όταν το παράπονο έχει να κάνει με τις προσωπικές γευστικές απαιτήσεις του κάθε πελάτη, εκεί, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Αυτό που σίγουρα μπορούμε όντως να κάνουμε, είναι να έρθουμε στα μέτρα των αναγκών του πελάτη, μέχρι το σημείο που δεν θα εκφυλιστεί η δική μας μαγειρική, έτσι ώστε να μείνει ευχαριστημένος.

Θα βρίσκεστε καθημερινά στο χώρο του Noell και θα μαγειρεύετε ασταμάτητα.Χρόνος θα μένει για εσάς;

Κωνσταντίνος: Στην αρχή, ο χρόνος θα είναι πολύ περιορισμένος, καθώς θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η κουζίνα θα λειτουργεί στην εντέλεια. Σε βάθος χρόνου, θα βρούμε και λίγο χρόνο για τους εαυτούς μας. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι αισθανόμαστε πολύ τυχεροί,που καταφέραμε να συνθέσουμε μία άψογη ομάδα συνεργατών στην κουζίνα και στη λάντζα και οφείλουμε να δηλώσουμε τη στήριξή μας στα παιδιά αυτά, γιατί η προσπάθεια αυτή είναι ομαδική.

Το μαγαζί έχει μία πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση που παραπέμπει στη Βικτωριανή εποχή…

Αργύρης: Ναι, πραγματικά, το μαγαζί έχει μία πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση, την επιμέλεια της οποίας έχει η κυρία Φανή Σπυριδάκη, και η οποία σαφώς και είναι στα πρότυπα του Νoel της Αθήνας. Θα ειναι πολύ εκκεντρική και θα είναι και το πρώτο πράγμα που θα εντυπωσιάζει τον πελάτη, μπαίνοντας στο χώρο.

Κωνσταντίνος:Σίγουρα η διακόσμηση δεν θα είναι μοντέρνα, θα θυμίζει κάτι από μια άλλη εποχή και μάλιστα, αξίζει να πούμε ότι έμπνευση στάθηκε μία εγκαταλελειμένη Βικτωριανή έπαυλη.

-Είναι φανερό πως έχει γίνει μία πολύ μεγάλη οικονομική επένδυση στο Noell. Γεγονός που κάνει την ευθύνη που έχετε λίγο πιο μεγάλη;

Αργύρης: Έχει γίνει μία τεράστια οικονομική επένδυση για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος και τολμώ να πω και των Βαλκανίων. Ναι σαφώς έχουμε αναλάβει μία μεγάλη ευθύνη.

Κωνσταντίνος: Στο σημείο αυτό να αναφερθούμε και στο έργο του κυρίου Γιώργου Λυκόπουλου, ο οποίος ηγείται της διεύθυνσης του Noell, ενός ανθρώπου με τρομερή εμπειρία στο υψηλού επιπέδου σέρβις και ο οποίος είναι αυτός που εκπαίδευσε κατάλληλα το προσωπικό, ώστε ο πελάτης να έχει μία άριστη εξυπηρέτηση.(όλοι οι σερβιτόροι θα είναι πλήρως ενημερωμένοι για το μενού αλλά και για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε αυτό, σε περίπτωση αλλεργιών κλπ, καθώς αυτοί είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος μας με τον πελάτη)

Τα συναισθήματα σας και οι προσδοκίες σας;

Αργύρης: Είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος γι αυτό το βήμα και φυσικά, που έχω συνοδοιπόρο σε αυτό το ξεκίνημα, τον Κωνσταντίνο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά! Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή το Noell έχουμε κάνει πράγματα που ίσως ούτε εμείς περιμέναμε…

Κωνσταντίνος : Να συμπληρώσω πως χρειάστηκε πολλές φορές να «μπούμε στα παπούτσια» ακόμα και των τεχνικών που είχαν αναλάβει τις εργασίες στο μαγαζί, καθώς ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο χώρο…Μετά από τόσες ώρες λοιπόν μέσα στο «υπό κατασκευή» Noell, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που επιτέλους θα ανοίξει τις πόρτες του την Κυριακή στις 7 του Οκτώβρη! Ευχή μας, είναι να αγκαλιάσει ο κόσμος την προσπάθεια που έχει γίνει στην επιλογή του μενού, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν κι άλλες ιδέες για πρωτότυπα events ,που ήδη έχουν «πέσει στο τραπέζι» και που λείπουν από την πόλη! Σας περιμένουμε!

Επιμέλεια: Υρώ Μυκονιάτη