Vegan ή Vegeterian: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές σόγιας

Όσο η vegan και vegetarian διατροφή γίνεται πιο δημοφιλής, εναλλακτικές πρωτεΐνης όπως η σόγια κερδίζουν όλο και περισσότερο μια θέση στο τραπέζι μας.

Τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως και τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες, όμως η σόγια είναι η μοναδική φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη που θεωρείται πλήρης. Αυτό σημαίνει πως έχει όλα τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σου.

Τι να επιλέξεις όμως από τα προϊόντα σόγιας και τι να αποφύγεις;

Φασόλια Edamame: Πρόκειται για φασόλια σόγιας, βρασμένα ή στον ατμό, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Γάλα σόγιας: Το γάλα σόγιας είναι ενισχυμένο με βιταμίνες B12 και D και έχει ίση ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα ή το κατσικίσιο. Πρόσεξε μόνο το ποσοστό σόγιας που περιέχει το γάλα που θα προτιμήσεις και την αναλογία σε νερό.

Tofu: Παρασκευασμένο από πηγμένο γάλα σόγιας, το τόφου είναι εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και ασβεστίου.

Φασόλια σόγιας αποξηραμένα: Θυμίζουν ξηρούς καρπούς και έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Αντίθετα, πρέπει να περιορίσεις:

Τη σάλτσα σόγιας που περιέχει πάνω από 1.000 mg νατρίου ανά κουταλιά της σούπας, τρόφιμο πολύ πολύ αλμυρό.

Πηγή