Βήμα βήμα πώς θα δείτε τι ακριβώς στοιχεία έχει καταγράψει (και μοιράσει) από το δικό σας προφίλ το Facebook

Σάλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook.

Το hashtag #DeleteFacebook έχει γίνει trend στο διαδίκτυο με τον Ελον Μασκ να είναι ένας από αυτούς που… ανταποκρίθηκαν και προχώρησαν στη διαγραφή του προφίλ τους.

Το Facebook, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε πως οι πληροφορίες επικοινωνίας μεταφορτώθηκαν επειδή η «πιο σημαντική υπηρεσία» που προσφέρει είναι η δυνατότητα να συνδέει τους ανθρώπους με τους φίλους τους.

Μια εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι μια «ευρέως διαδεδομένη πρακτική» και πρόσθεσε πως από τον καθένα έχει ζητηθεί άδεια κατά την εγγραφή του στον ιστότοπο. Η Cambridge Analytica έχει αρνηθεί την κατάχρηση δεδομένων.

Το θέμα πάντως έλαβε διαστάσεις και ανησύχησε όχι μόνο τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και τους απλούς χρήστες που αγωνιούν για τα προσωπικά τους δεδομένα και τι μπορεί να έχει καταγράψει και διαθέσει σε άλλες εταιρείες ο «γίγαντας» του Διαδικτύου.

Το πρώτο βήμα όλων όσοι ψάχνονται με το θέμα είναι να βρουν τι στο καλό έχει καταγράψει το Facebook.

Και είναι πανεύκολο. Πανεύκολο γιατί ο καθένας μπορεί να κατεβάσει ένα αντίγραφο των δεδομένων του και να δει γραμμή γραμμή τι έχει καταγράψει το Faceboοk από το προφίλ του και τις κινήσεις του.

Δείτε πώς μπορείτε να κατεβάσετε το δικό σας προφίλ δεδομένων για να δείτε ποιες από τις λεπτομέρειες έχουν αποθηκευτεί.
Πως μπορώ να βρω τα δεδομένα μου;

  1. Πηγαίνετε στη σελίδα σας, ψηλά, στη μπλε μπάρα. Δεξιά υπάρχει ένα βελάκι που κοιτάει προς τα κάτω. Πατήστε επάνω. 
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook», στο κάτω κάτω μέρος της λίστας. 
  3. Μόλις πατήσετε την επιλογή θα σας εμφανιστεί η ακόλουθη εικόνα. Πατήστε έναρξη αρχειοθέτησης: 
  4. Ση συνέχεια, θα πρέπει να επαληθεύσετε το λογαριασμό σας και για αυτό θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης στο προφίλ σας. 
  5. Το Facebook θα στείλει, στη συνέχεια, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν σύνδεσμο σε ένα αρχείο zip εντός περίπου 30 λεπτών.
  6. Κάντε δεξί κλικ στο σύνδεσμο για να κάνετε λήψη του αρχείου.
  7. Δείτε το βίντεο με τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε..

Πηγή