Η χώρα που επέβαλε τη πιο σκληρή καραντίνα και τώρα πανηγυρίζει

Την ώρα που η Ευρώπη ξαναμπαίνει lockdown, οι ΗΠΑ σπάνε καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, και η Λατινική Αμερική μετράει χιλιάδες νεκρούς, η είδηση πως η Αυστραλία έχει μηδενικά κρούσματα είναι ένας λόγος για να πανηγυρίζει και να ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον.

Η υπουργός Υγείας ευχαρίστησε το προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά πάνω από όλα τον λαό της Αυστραλίας που επέδειξε αυτοσυγκράτηση και τήρησε τα πολύ αυστηρά μέτρα για 111 ημέρες.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορα προς όλους από το Μάρτη, περιόρισε τις μετακινήσεις σε ακτίνα 5 χλμ, έκλεισε τα εστιατόρια και τα μπαρ, το λιανικό εμπόριο δούλευε με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα.

Τα πρόστιμα ήταν εξοντωτικά σε όποιον δεν συμμορφωνόταν, 1000 δολάρια και η κυκλοφορία απαγορευόταν από τις 9 εώς τις 5 το πρωί.

Απαγορεύτηκε οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ενώ και οι κατ’οικον επισκέψεις είχαν περιορισμό ως προς τον αριθμό.

Η μάσκα ήταν υποχρεωτική παντού και όποιος δεν φορούσε πλήρωνε πρόστιμο και υπήρχε αρχείο παραβάσεων.

Το κόστος τεράστιο, τόσο το οικονομικό όσο και το ψυχολογικό για τους κατοίκους. Παράλληλα η κυβέρνηση έκανε μαζικά τεστ και η ιχνηλάτηση είχε 100% επιτυχία.

Σήμερα όμως η Αυστραλία μπορεί να πανηγυρίζει ότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα και ήδη τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει.

«Ναι, τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε. Καταφέραμε να το θέσουμε υπό έλεγχο. Μια μέρα μηδενικών περιπτώσεων είναι καταπληκτική», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους.

Πηγή