Ο απλός τρόπος που Σκωτία και Ιαπωνία μείωσαν τα εγκλήματα στους δρόμους

Στην οδό Buchanan στην Σκωτία αλλα και σε άλλους δρόμους, οι αρχές άλλαξαν το χρώμα των φώτων στον δρόμο το 2000. Έβαλαν μπλε φωτισμό, κυρίως για να βελτιώσουν και να αλλάξουν την αισθητική. Το ίδιο έκανε και η αστυνομία της Ιαπωνίας. Αυτό που παρατήρησαν μετά μάλλον δεν το είχαν προβλέψει.

Και στις δυο περιπτώσεις, στους δρόμους όπου ο φωτισμός ήταν μπλε, παρατηρήθηκε μείωση των εγκλημάτων αλλά και των αυτοκτονιών. Στην Σκωτία η μείωση ήταν σημαντική, ενώ στην Ιαπωνία το ποσοστό πλησίασε το 10% στα εγκλήματα και στο 84% στις αυτοκτονίες. Τα ερωτήματα για τον λόγο που συμβαίνει αυτό είναι πολλά. Η μείωση αυτή οφείλεται στον φωτισμό και γιατί;

Οι θεωρίες είναι πολλές. Μπορεί να είναι και σύμπτωση; Στην Ιαπωνίααποφάσισαν να τα βάλουν στους σταθμούς των τρένων με τις αυτοκτονίες να μειώνονται σημαντικά. Κάποιοι λένε πως το μπλε φως έχει μια ηρεμιστική διάθεση, ενώ κάποιοι άλλοι πως πιάνει τους ανθρώπους απροετοίμαστους και τους αναγκάζει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους.

https://psychcentral.com/blog/can-blue-colored-light-prevent-suicide/

@psychcentral.com

Υπάρχουν κι άλλες πιο απλές. Ο απαλός φωτισμός μειώνει την όραση και οι άνθρωποι φέρονται πιο προσεκτικά. Ή πως το μπλε φως έχει άμεση σύνδεση με την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή. Οι λόγοι είναι ξεκάθαρα ψυχολογικοί και τα στοιχεία δεν είναι πολλά. Ωστόσο μια απλή αλλαγή οδήγησε σε κάτι πολύ σημαντικό.

Ο καθηγητής Tsuneo Suzuki από το Keio University πάντως δήλωσε πως «το μπλε έχει ηρεμιστικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Παρολ’ αυτά, είναι ασυνήθιστο χρώμα για φωτισμό και μπορεί να προδιαθέτει τους ανθρώπους να μην κάνουν κάτι που θα τους ξεχωρίσει από το πλήθος. Βέβαια έχει κάποιο ρίσκο να πιστέψουμε πως από μόνο του το χρώμα του φωτισμού μπορεί να αποτρέψει οτιδήποτε». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πηγή