Ένα απλό κόλπο που σκοτώνει τον κορωνοϊό στις επιφάνειες

Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ο κορωνοϊός είναι μέσω σωματιδίων που εισπνέονται με την βοήθεια του αέρα. Ωστόσο οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο.

Μια νέα επιστημονική έρευνα από την Ινδία, έφτασε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πορώδης είναι μια επιφάνεια, τόσο λιγότερο θα επιβιώσουν πάνω σε αυτή τα σταγονίδια που πέφτουν πάνω της. Έτσι η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται σημαντικά.

Η έρευνα έγινε από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Physics of Fluid», αποκάλυψε πως ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει μια εβδομάδα πάνω σε χάλυβα, έως και 4 ημέρες πάνω σε γυαλί, το πολύ 2 ημέρες σε ύφασμα, ενώ σε χαρτί μόνο τρεις ώρες.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά», δήλωσε η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι.

Κι αυτό γιατί οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν κατά πολύ την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας και το ποσοστό της πιθανότητας μετάδοσης. Συνήθως, το 99,9% του υγρού ενός σταγονιδιού εξατμίζεται μέσα σε μερικά λεπτά. Ύστερα όμως από αυτό, παραμένει πάνω στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό υγρό λεπτό στρώμα, μέσα στην οποίο ο ιός μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο.

Πάνω στις πορώδεις επιφάνειες, το συγκεκριμένο λεπτό στρώμα θα εξατμιστεί πιο εύκολα σύμφωνα με την έρευνα, σε αντίθεση με τις αδιαπέραστες επιφάνειες. Οι ερευνητές λοιπόν προτείνουν να καλύπτονται οι επιφάνειες με πορώδη υλικά, σε εστιατόρια, γραφεία, αεροδρόμια, τρένα κ.α.

Οι χάρτινες συσκευασίες που συχνά χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι ασφαλείς σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορωνοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

Πηγή