Τι είναι το «burnout της πανδημίας»

Στο πρώτο lockdown μόλις ένα 2% του πληθυσμού παγκοσμίως εμφάνισε άγχος και το εντυπωσιακό ήταν πως αυτό το ποσοστό υποχώρησε ακόμη περισσότερο όσο ο καιρός περνούσε. Όμως το πρώτο lockdown έγινε γρήγορα παρελθόν και ακολούθησαν και δεύτερο και τρίτο με τις συνέπειες στη ψυχολογική υγεία να απειλούν όσο και ο ιός.

Σήμερα ένας στους δύο εμφανίζουν προβλήματα διαχείρισης στρες, έχουν προβλήματα στον ύπνο, ενώ παρατηρείται έλλειψη ενέργειας και δυσκολίες συγκέντρωσης.

Σχεδόν ένας στους τρεις φοβούνται μη παγιωθεί αυτή η κατάσταση, ενώ ένα 10% πιστεύει πως ακόμα δεν είδαμε τα χειρότερα. 

Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο του Guardian σχεδόν ο μισός πλανήτης υποφέρει από το «burnout της πανδημίας», με τις κρίσεις πανικού και τη ψυχολογική κατάρρευση να έχουν μπει κανονικά στη ζωή μας.

Ο κυριότερος λόγος εμφάνισης αυτού του φαινομένου είναι ο χρόνος που διαρκεί αυτή η κατάσταση αλλά και η αδυναμία των ειδικών να πείσουν πως υπάρχει “φως στο τούνελ”, να δώσουν ελπίδα με απλά λόγια στον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι ότι αυτή η περίοδος θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία των ψυχικών ασθενειών.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που υποφέρει από το «burnout της πανδημίας», είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα στη μνήμη, ατονία και οι διαταραχές στον ύπνο.

Πηγή