Ο όρκος του Προέδρου των ΗΠΑ την ημέρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του

Κάθε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ παίρνει έναν όρκο αμέσως πριν αναλάβει τα κθήκοντά του. Ο όρκος αυτός βρίσκεται στο Άρθρο 2 του Συντάγματος. Αποτελείται από 35 λέξεις και είναι ο παρακάτω:

«Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προσπαθήσω, όσο καλύτερα μπορώ, να διατηρήσω, να προστατεύσω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με το ABC News, ήταν ο George Washington, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που πρόσθεσε στον παραπάνω όρκο της λέξεις «so help me God», δηλαδή, «βοήθησε με λοιπόν Θεέ μου». Από τότε έχουν συμπεριληφθεί σε όλες τις ορκωμοσίες των προέδρων, εκτός από εκείνον του Theodore Roosevelt.

Όλοι οι πρόεδροι, εκτός από δυο, έχουν βάλει το χέρι τους στη Βίβλο. Ο John Quincy Adams αρνήθηκε να το βάλει στη Βίβλο και το έβαλε σε ένα βιβλίο δικαίου, ενώ ο Theodore Roosevelt δεν χρησιμοποίησε τη Βίβλο στην πρώτη του ορκωμοσία.

Το 2013, ο Barack Obama ορκίστηκε σε δυο Βίβλους. Το ένα χέρι το έβαλε σε μια Βίβλο που ανήκε στον Abraham Lincoln και το άλλο, σε μια Βίβλο που ανήκε στον Martin Luther King.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος παίρνει έναν άλλον όρκο, πιο μεγάλο σε έκταση, τον οποίο παίρνουν και τα μέλη του Κογκρέσου και μερικοί ακόμα ομοσπονδιακοί υπάλληλοι:

«Ορκίζομαι ότι θα υποστηρίξω και θα υπερασπιστώ το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε όλους του εχθρούς, ξένους και εγχώριους. Ότι θα έχω αληθινή πίστη και υποταγή σε αυτό. Ότι αναλαμβάνω αυτή την υποχρέωση ελεύθερα, χωρίς καμία επιφύλαξη και διάθεση αποφυγής. Και ότι θα εκπληρώσω καλά και πιστά τα καθήκοντα του γραφείου στο οποίο πρόκειται να εισέλθω: Βοήθησέ με, λοιπόν, Θεέ μου».

Πηγή