Ποιο ήταν το 1ο και ποιο το 2ο Ράιχ;

Όταν αναφερόμαστε στον Χίτλερ και στο καθεστώς των Ναζί που δημιούργησε, το χαρακτηρίζουμε «Τρίτο Ράιχ». Πράγματι το «Τρίτο Ράιχ» δημιουργήθηκε το 1933 και κράτησε για 12 χρόνια, προκαλώντας ουσιαστικά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποια είναι όμως τα δυο προηγούμενα Ράιχ;

Η λέξη «Ράιχ» σημαίνει «βασίλειο» ή «αυτοκρατορία» και είναι εμπνευσμένη από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που στα γερμανικά μεταφράζεται σε «Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation». Διήρκησε από το 962 μ.Χ. μέχρι και το 1806 και αποτελεί το πρώτο και μακροβιότερο από τα τρία Ράιχ. Στο απόγειό της είχε ενσωματώσει περιοχές από 12 σημερινές χώρες της Ευρώπης. Η Ρώμη πάντως δεν ήταν ανάμεσα στα εδάφη της και πήρε αυτό το όνομα επειδή οι αυτοκράτορες ήθελαν να θεωρούνται ως συνεχιστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το 2ο Ράιχ ιδρύθηκε το 1871 από τον Όττο φπον Μπισμαρκ και ήταν η γερμανικη Αυτοκρατορία, στα γερμανικά «Kaiserreich», το οποίο κράτησε 47 χρόνια και τερματίστηκε με την ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιοι βέβαια, συμπεριλαμβάνουν την 15ετία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στην περίοδο του 2ου Ράιχ, που όμως δεν είχε σχέση με αυτοκρατορία.

Μετά την πτώση της και την άνοδο του Χίτλερ, ο όρος «Τρίτο Ράιχ» έγινε η ανεπίσημη ονομασία της ναζιστικής Γερμανίας.

Πηγή